dinsdag 22 januari 2008

Baby's worden steeds dikker


Het overgewichtprobleem breidt zich uit. Ook baby’s worden getroffen: ze hebben meer dan 60 procent meer kans om te veel te wegen dan twintig jaar geleden. Dit blijkt uit een studie van de Harvard Medical School. Het gewicht van maar liefst 120.680 kinderen minder dan zes werd bestudeerd. Tussen 1981 en 2000 bleek het aantal kinderen met overgewicht gestegen te zijn van 6,3 procent tot 10 procent. In het algemeen steeg het risico op overgewicht bij kinderen van 11,1 procent tot 14,4 procent.

Dit is geen goed nieuws. Andere studies hebben immers al aangetoond dat de gewichtstoename in de eerste levensmaanden gelinkt is met gewichtstoename en bloeddruk later in het leven. Kinderen met overgewicht hebben ook meer kans om astma te ontwikkelen.

De onderzoekers identificeren een reeks factoren die aan het toegenomen overgewicht bij kinderen bijdragen. Zo is er het feit dat de moeders meer wegen voor ze zwanger raken én meer bijkomen tijdens de zwangerschap dan vroeger. Ook de toename van diabetes onder de bevolking kan een oorzaak zijn. Eén lichtpuntje in de duisternis: borstvoeding kan overgewicht tegenhouden. Baby’s die borstvoeding kregen, verdikten veel minder snel dan andere baby’s.

De vraag is of dat te maken heeft met de borstvoeding zelf of met het feit dat de baby dan veeleer zelf aangeeft hoeveel en wanneer te willen drinken. Een andere, recente studie toonde immers aan dat kinderen die zelfstandig mochten eten, hun gewicht veel beter konden reguleren.

Mijn mening over baby’s worden te dik:
Ik vind dat over het algemeen nog wel mee valt. Ik heb nu een jaar stage gelopen bij kinderdagverblijven. Maar ik heb het nog niet mee gemaakt dat kinderen echt veel te dik waren.
Ik vind wel dat de ouders moeten opletten met het voeden van de kinderen. Geef de kinderen wat extra gezonde dingen en niet teveel van de ongezonde dingen. Dit helpt altijd!

1 opmerking:

Toner zei

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Toner, I hope you enjoy. The address is http://toner-brasil.blogspot.com. A hug.