maandag 21 januari 2008

Ontwikkeling tijdens het tweede jaar.


Baby af
Er staat hem een heel ander jaar te wachten dan zijn eerste jaar. Baby's leven nog lekker dicht bij hun ouders, een beetje in zichzelf gekeerd. Een dreumes ondergaat een grote verandering in zijn motorische ontwikkeling. Hierdoor wordt hij een zelf functionerend persoontje, dat zelf kan lopen, rennen en klimmen. En zo worden andere otnwikkelingsgebieden door zijn betere motoriek 'aangestoken'. Want door de ervaringen die hij opdoet, maakt hij ook veel mee op emotioneel gebied. Als je dreumes loopt, ziet hij de omgeving op een heel andere manier, dan toen hij alleen nog kon zitten of kruipen. Niet elke kind kan met een jaar lopen, dat hoeft ook niet. Maar dit jaar zal het je dreumes zeker lukken. Misschien eerst nog langs de randen van de tafel of langs de muur. Heel verstandig van je dreumes om dat nieuwe eerst nog een beetje voorzichtig te doen. Zet ter aanmoediging een rijtje stoelen voor hem neer, waar hij zich aan vast kan houden. De box kan nu echt een gevangenis voor hem worden en slapen vindt hij zonde van zijn tijd. Hij staat of loopt het liefst ook in zijn bed. Door zichzelf te verplaatsen, komt hij waar hij eerder niet alleen kon komen. Hij kan de kamer uitgaan, waar hij tot zijn grote schrik ontdekt dat hij alleen is. Na het rechtuit lopen leert je dreumes om achteruit te lopen en om de trappen op te klauteren. Je dreumes heeft veel ruimte nodig om zicht uit te leven. Een groot grasveld of het strand zijn ideaal. Je kind heeft nu veel plezier van een loopfietsje, loopauto of duwkar.

Een eigen ik
Als je dreumes ongeveer anderhalf jaar is, wordt het besef van een eigen persoon te zijn nog een sversterkt door de ontwikkeling van de eigen wil. En dat zul je als ouders weten! Op vragen van jou hoor je veel vaker 'nee' dan 'ja'. Zint hem iets niet, dan kan hij dat laten merken door een fikse driftbui. Je kunt jezelf wel eens afvragen wat je fout hebt gedaan, nu je opeens zoveel weerstand ondervindt. Maar wees trots op je kind, want de ontwikkeling van deze eigen wil is net zo knap als leren kruipen of lopen. Je kind geeft jou hiermee een compliment. Hij laat zich namelijk alleen gaan bij mensen van wie hij honderd procent zeker weet dat ze toch wel van hem houden.

Onzeker
Soms is het best eng voor hem om opeens te merken dat hij jou niet meer ziet, ondanks het feit dat hj zelf is weggelopen. Zijn oplossing kan zijn om jou de hele dag met zich mee te trekken aan de hand, terwijl hij roept 'kijken, pakken'. Krijgt hij geen hand, dan hangt hij aan je benen. Laat vooral zien dat je trots op hem bent, dat hij zoveel onderneemt.

Scheidingsangst.
Een dreumes kan dit jaar met perioden opnieuw last krijgen van scheidingsangst. Hij weet in de eerste helft van zijn tweede jaar nog niet helemaal precies dat iets wat hij niet kan zien, wel bestaat. De kiekeboespelletjes hebben hem geholpen zijn knuffel terug te vinden, maar geven hem nog niet voldoende vertrouwen. Door angst kan hij niet slapen en probeert hij te voorkomen dat je weggaat. Door regelmatig naar hem te gaan kijken als hij niet kan slapen, leert hij dat je er toch voor hem bent, ook al ben je niet constant bij hem.

Veel leren.
Niet alleen zijn bewegingen worden beter, je dreumes leert ook simpele opdrachtjes begrijpen. Doe hem eens voor hoe een hondje blaft. Vraag je het hem na te doen, dan zal hij dat vast proberen. Hij kan zelf zijn sokjes uittrekken en proberen zijn voetje in een schoentje te steken. Hij herkent plaatjes in een prentenboek. Noem ze op en hij zal ze aanwijzen.

Zintuigen
Hij stopt steeds alle sin zijn mond om het beter te leren kennen. Hij leert het materiaal kennen of de vorm of smaak en slaat dat op in zijn geheugen. Met zijn ogen merkt hij nu dat sommige dingen een andere kleur hebben. Met zijn handjes voelt hij vooral het verschil in materiaal. Zijn reuk werkt minder goed dan bij een volwassene. Om die reden wordt een kind nog niet afgeschrikt door een fles bleekwater. Je moet niet raar kijken als je op een dag zijn kamertje inkomt en hem lekker met zijn poep ziet smeren.

Je dreumes met anderen
Je dreumes speelt nog niet met andere kinderen, maar wel graag naast andere kinderen. In de zandbak spelen dreumesen naast elkaar hetzelfde spelen. Ze inspireren elkaar. Hij vindt het leuk om anderen iets te geven, maar pakt het even zo vrolijk weer terug. Inleven in de gevoelens van anderen gaat hem nog te ver. Toch kun je wel zien dat een dreumes wil troosten als een ander kind huilt. Hij heeft jou vaak zien troosten en doet het na.

Eerste woordjes.
In zijn tweede jaar gaat je kind erg vooruit met praten. Het brabbelen gaat over in het nadoen van de melodie van een echt gesprek, zonder echte woorden te gebruiken. Hij zal dit jaar ook een aantal losse woordjes gaan zeggen. Mama is moeilijker dan dada of papa, dus papa komt meestal eerst. Als hij anderhalf jaar is zal hij ongeveer tien woorden uitspreken. Aan het eind van het tweede jaar kan dat oplopen tot dertig woorden.

Geen opmerkingen: